Projekt zmian w Prawie o Ruchu Drogowym |
Autor |
Wiadomość |
ketiw38

OSDS: PREZES
Pomógł: 16 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Posty: 3354 Skąd: Dolnośląskie
Piwa: 8/4 |
Wysłany: 2021-09-27, 08:53
|
|
|
aboz napisał/a: | Po trzecie, ITD nawet biorąc pod uwagę znajomość tematu, obłożone jest tyloma zadaniami, że przeniesienie dodatkowych zadań na tą instytucję również będzie wiązało się z koniecznością zatrudnienia nowych inspektorów, a to wygeneruje koszty (podobnie jak w przypadku starostw, które będą musiały zatrudnić osoby z odpowiednim doświadczeniem) |
Jakie dodatkowe zadania?
Proszę Cię to TDT walczy o te zadania DODATKOWE przez 10 lat (nawet zrezygnowali z opłaty jakościowej -, żeby dostać te kompetencje), a Ty twierdzisz, że ITD sobie nie poradzi z organizacją przyjmując do budżetu w pierwszym roku cirka 30 mln zł?
To ja śmiem wysnuć twierdzenie: OSDS przyjmie na klatę te dodatkowe zadania. |
_________________ Jeśli moja odpowiedź okazała się przydatna – PROSZĘ wesprzyj Ogólnopolskie Stowarzyszenie Diagnostów Samochodowych. Będziemy zaszczyceni jeśli do nas dołączysz. http://osds.org.pl |
|
|
|
 |
aboz

OSDS: członek
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Kwi 2014 Posty: 919 Skąd: Kraków
Piwa: 2/4 |
Wysłany: 2021-09-27, 09:50
|
|
|
ketiw38 napisał/a: | Ty twierdzisz, że ITD sobie nie poradzi z organizacją przyjmując do budżetu w pierwszym roku cirka 30 mln zł? | Nigdzie tak nie napisałem. Stwierdziłem jedynie, że obecna obsada ITD ma tyle zadań, że nowe będą generowały konieczność zatrudnienia odpowiedniej ilości nowych inspektorów, więc argument dotyczący kosztów pada. Jeśli by przyjąć to, czego chce ZPP, to należałoby zatrudnić w SP takich fachowców, którzy będą posiadali odpowiednią wiedzę i doświadczenie (jak chociażby inspektorzy ITD, posiadający uprawnienia diagnostów). Należałoby stworzyć taką strukturę w SP, która zapewniałaby zarówno bezstronność kontroli (o czym wspominałem), jak i wykonywanie wyłącznie zadań w zakresie kontroli SKP. I znowu mamy koszty. I pozostałe problemy związane z pozostawieniem nadzoru w SP. |
|
 |
blakop
Piwa: 6/3 |
Wysłany: 2021-09-27, 13:50
|
|
|
Przepis, metoda musi być jednakowa dla wszystkich i niestety pozostawienie tego w strukturach SP nigdy nie da dobrego rezultatu. Dlaczego? Dlatego, że powiaty są bardzo zróżnicowane - jak niby stworzyć taki sam model nadzoru w dużym powiecie grodzkim, który ma pod sobą kilkadziesiąt stacji i w takim, który ma 4-5 stacji (i to nawet bez OSKP)?
Przypominam, że w tych pierwszych do nadzoru nad SKP (i OSK) istnieją oddzielne oddziały odpowiedzialne tylko za to, mają po kilku pracowników (z uprawnieniami też się zdarzają).
W Koziej Wólce będzie to Pan Andrzej, który raz w miesiącu w przerwach pomiędzy wydawaniem praw jazdy i rejestracją pojazdów pochyli się i nad tymi 4 stacjami. Z drugiej strony - jak niby utworzyć odrębne stanowisko (z przypisanymi kompetencjami), dla nadzoru nad 4 stacjami? To z założenia chore.
Do tego wspomniany nepotyzm i inne dziwadła (jak takie, że SKP podlega pod jedno starostwo, ale diagnosta może teoretycznie pod drugie).
[ Dodano: 2021-09-27, 14:02 ]
A jeszcze mi się tak przypomniało o ITD.
Kiedyś zaproszono mnie na rozmowę w sprawie pracy. Nie pytajcie jaką stawkę zaproponowali, ale przerzucając worki w porcie miałbym więcej. Czy w tej sytuacji będzie ich stać na zatrudnienie fachowców? |
|
|
|
 |
ketiw38

OSDS: PREZES
Pomógł: 16 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Posty: 3354 Skąd: Dolnośląskie
Piwa: 8/4 |
Wysłany: 2021-09-27, 17:12
|
|
|
Ale TDT też nie am w tej chwili kadr.....
Jak każde instytucje, które wy wymieniliście i na to mają dostać pieniądze!!! |
_________________ Jeśli moja odpowiedź okazała się przydatna – PROSZĘ wesprzyj Ogólnopolskie Stowarzyszenie Diagnostów Samochodowych. Będziemy zaszczyceni jeśli do nas dołączysz. http://osds.org.pl |
|
|
|
 |
blakop
Wysłany: 2021-09-27, 17:20
|
|
|
Ale Itd, czy TDT to struktury W
wojewódzkie!!! Tego nie wolno rozbić na powiaty!! |
|
|
|
 |
aboz

Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Kwi 2014 Posty: 919 Skąd: Kraków
Piwa: 2/4 |
Wysłany: 2021-09-27, 18:11
|
|
|
ketiw38 napisał/a: | na to mają dostać pieniądze!!! | Tak jak musiałyby dostać pozostałe, bo nie da się zrobić reformy bez odpowiednich środków. Problem w tym, że przy pozostawieniu nadzoru SP, środki te zostaną zmarnowane. |
|
 |
blakop
Wysłany: 2021-09-27, 22:19
|
|
|
aboz napisał/a: | Problem w tym, że przy pozostawieniu nadzoru SP, środki te zostaną zmarnowane. |
I to koncertowo!! Ja od razu się przeprowadzam gdzieś na południowy wschód kraju do jakiegoś SP i startuję na takie stanowisko!! Nadzór nad 4 PSKP (jedna kontrola w roku) - marzenie
[ Dodano: 2021-09-27, 22:20 ]
A tak szczerze - jaka różnica, pomiędzy ITD, a TDT? |
|
|
|
 |
cezary

Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Wrz 2017 Posty: 599 Skąd: Kielce
Piwa: 4/2 |
Wysłany: 2021-09-28, 11:54
|
|
|
blakop napisał/a: | różnica, pomiędzy ITD, a TDT |
ITD to ładnie umundurowani funkcjonariusze, TDT nie.
ITD ma uprawnienia do kontrolowania na drodze, TDT nie.
ITD ma mobilne stacje kontroli, TDT nie.
To tak na szybko. |
|
|
|
 |
blakop
Wysłany: 2021-09-28, 12:49
|
|
|
cezary napisał/a: | ITD to ładnie umundurowani funkcjonariusze, TDT nie. |
I przystojni pewnie
Wiem!! To skoro chodzi o mundury w tym wszystkim to ja bym nadzór przekazał do WOT!!! |
|
|
|
 |
adam1501
Otrzymał 6 piw(a) |
Wysłany: 2021-09-28, 14:10
|
|
|
blakop napisał/a: | ja bym nadzór przekazał do WOT!!! |
Oczadziałeś? Widziałeś ich naleśniki na głowach |
|
|
|
 |
daniel5391
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Lut 2013 Posty: 873 Skąd: Lublin
Otrzymał 1 piw(a) |
Wysłany: 2021-10-08, 15:33
|
|
|
cezary napisał/a: | blakop napisał/a: | różnica, pomiędzy ITD, a TDT |
ITD to ładnie umundurowani funkcjonariusze, TDT nie.
ITD ma uprawnienia do kontrolowania na drodze, TDT nie.
ITD ma mobilne stacje kontroli, TDT nie.
To tak na szybko. |
Do tego ITD ma oddział w każdym województwie a TDT nie. |
|
|
|
 |
max72
PATRONAT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Kwi 2014 Posty: 302 Skąd: Polska
Postawił 1 piw(a) |
Wysłany: 2021-11-08, 20:43
|
|
|
W świetle dyskusji nad ceną za BT ( TNBT 2 lata) i zdjęciami. |
_________________ ----------------
 |
|
|
|
 |
jacdiag
Mod zza ściany ...

Piwa: 2/1 |
Wysłany: 2021-11-11, 19:59
|
|
|
Po odczytaniu telefonem kodu QR pojawia się proponowany termin umówienia następnego OBT dla 9032HXC
Ramka nr 10 to :
wymienione poniżej elementy zostały sprawdzone z pomocą kierowcy: |
|
|
|
 |
DARIO64
Najlepsiejszy kolega neopierzonego

OSDS: SKARBNIK
Pomógł: 30 razy Dołączył: 16 Lut 2013 Posty: 2608 Skąd: mazowieckie
Piwa: 13/1 |
|