To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE DIAGNOSTÓW SAMOCHODOWYCH
*FORUM DYSKUSYJNE*

Media - TVN UWAGA

DARIO64 - 2014-03-01, 20:23
Temat postu: TVN UWAGA
Dziś było
http://uwaga.tvn.pl/65413...k,reportaz.html
Szkoda że nie było widać miny delikwenta. :lol:

luk - 2014-03-02, 14:55

I takie kwiatki będą rosły dalej jak w naszym prawie coś sie nie zmieni. Zapis licznika na BT to nie jest wyjście z takiej sytuacji.
Psuj - 2014-03-05, 10:35

luk napisał/a:
Zapis licznika na BT to nie jest wyjście z takiej sytuacji.

Może N trza dawać jak na bt wyjdzie, ze cofnięty?

grzegorz70 - 2014-03-06, 10:03

Psuj napisał/a:
Może N trza dawać jak na bt wyjdzie, ze cofnięty?

Skąd mam wiedzieć, że nie wymieniony na inny, używany? Nie jest zabronione stosowanie używanych liczników.

Psuj - 2014-03-06, 17:35

grzegorz70 napisał/a:
Skąd mam wiedzieć, że nie wymieniony na inny, używany?

W coraz większej ilości aut, taka wymiana nic nie daje, bo licznik jest zapisywany w sterowniku silnika. Poza tym w takim wypadku to klient ma diagnoście przedstawić na to dokumenty, a nie, ze diagnosta bawi się we wróżkę...

biker100 - 2014-03-06, 20:05

Cytat:
Poza tym w takim wypadku to klient ma diagnoście przedstawić na to dokumenty, a nie, ze diagnosta bawi się we wróżkę...

Psuj, a obowiązek przedstawiania dokumentów na okoliczność wynika z ?? ?
Nie doczytałem abyśmy musieli weryfikować stany liczników z poprzednich lat, także moim zdanie wnioski na obowiązujący stan prawny zbyt daleko wysunięte.

grzegorz70 - 2014-03-07, 09:32

biker100 napisał/a:

Brak podstaw do żądania dokumentów.

biker100 - 2014-03-07, 09:57

Co więcej czytając propozycje zmiany ustawy VAT uważam, że te stany liczników to właśnie pod US są wpisywane przez nas.
Psuj - 2014-03-07, 16:27

biker100 napisał/a:

A obowiązek przedstawienia dokumentów na ABS przy adr wynika z ?? ?

Są pewne rzeczy których nie da się sprawdzić bez przedstawienia pewnych dokumentów przez klienta, mimo, że nie jest to zapisane czarno na białym...

luk - 2014-03-07, 18:33

Psuj napisał/a:
A obowiązek przedstawienia dokumentów na ABS przy adr wynika z ?? ?
DZ.U. wynika, ADR-y to inna brożka :lol:

A w przypadku liczników nic nie wynika. Kicha i krętactwo z strony klienteli. :evil:
Takie zapytanie klienta czy wpisujemy liczniki , tak oczywiście , aha to ja zaraz wrócę . I co nawet nie zobaczyłem poprzedniego przebiegu ,da się :!:

Tu tylko ze strony ustawodawcy wprowadzenie kar za krecenie (udowodnienie) choć bedzie to w niektórych przypadkach dość trudne

Psuj - 2014-03-10, 16:43

luk napisał/a:

Konkret, zacytuj. Bo jak pamiętam, to pisze, ze ABS ma być odpowiedniej klasy, a nie że klient ma na to mieć kwit.

DARIO64 - 2014-03-10, 16:52

Psuj napisał/a:
luk napisał/a:

Konkret, zacytuj. Bo jak pamiętam, to pisze, ze ABS ma być odpowiedniej klasy, a nie że klient ma na to mieć kwit.

Załącznik 2 z 996
Cytat:
2. Brak dokumentacji potwierdzającej spełnianie wymagań układu przeciwblokującego (ABS) odpowiednio kategorii 1 lub kategorii A (jeżeli jest wymagany). X
3. Brak dokumentacji potwierdzającej spełnianie wymagań dla zwalniacza (jeżeli jest wymagany).

Psuj - 2014-03-11, 15:34

Ok. Zwracam honor.

Co nie zmienia faktu, że są inne rzeczy, analogiczne do sytuacji. Choćby oświadczenie lub faktura o zmianach do DBT zmiany konstrukcyjne. Co prawda wielu diagnostów nie wymaga tego dokumentu, co nie zmienia faktu, że klient ma go mieć mimo, że nie ma jasnego zapisu.