Media - Komu służą media ?
DARIO64 - 2015-08-29, 21:50 Temat postu: Komu służą media ? http://moto.wp.pl/kat,895...l?ticaid=1157dd
Po pierwsze , pomieszali ustawę(CEPIK 2.0) z założeniami do projektu ustawy.
Jak dla mnie chcą na siłę wmówić(zrobić pranie mózgów) że to co jest w założeniach jest jedyną słuszną drogą .
Zapytam się wprost:
Kto wam mediom(nastąpił wysyp,ten artykuł to tylko przykład) płaci za pisanie bzdur ?
adam1501 - 2015-08-29, 23:50
Cytat z powyższego artykułu:
"...A jeśli wynik będzie negatywny, pieniądze do nas nie wrócą..."
Kolego Redaktorze, czy na dzień dzisiejszy nie wykonałem swojej pracy, za którą należy mi się wynagrodzenie??? To, że w wyniku mojej pracy, Twój pojazd jest niesprawny technicznie to nie powoduje, że mam Ci oddać pieniądze. Przecież na tym polega moja praca, żebym weryfikował stan techniczny i otrzymał z tego tytułu stosowne wynagrodzenie, jeżeli czujesz się oszukany, to nie przeze mnie, tylko przez tego co Ci ten pojazd przygotował do badania technicznego. Mam nadzieję, że sprostuje Pan to na łamach Wirtualnej Polski, jako pokłosie swojej wypowiedzi i zainteresowania tematem.
Kiedy wreszcie dotrze do kierowców, że stacja kontroli pojazdów to nie serwis do wyszukiwania usterek, tylko miejsce kontroli, badania czy pojazd spełnia odpowiednie warunki techniczne, gdzie weryfikuje się stan techniczny i za to się płaci, a nie kupuje wynik badania technicznego.
markes30 - 2015-08-31, 09:35
"To na razie projekt, ale konieczność jego uchwalenia to sprawa dyrektywy unijnej, więc sprawa jest przesądzona (nowe przepisy muszą być gotowe do 20 maja 2017 roku, a stosowane od 20 maja 2018 roku)."
Czytałem dyrektywę 4 razy i szlak mnie trafia jak ktoś pisze, że my z tej dyrektywy musimy coś implementować. Twierdzę jednoznacznie, że nic nie musimy wszystko co jest zapisane w dyrektywie dawno mamy wprowadzone. Jest to jedynie pretekst by uwłaszczył się TDT na prywatnych stacjach.
Wyjątki
1. niezależność diagnosty.
34)Przeprowadzając badania zdatności do ruchu drogowego, diagności powinni działać niezależnie, a na ich ocenę nie powinny mieć wpływu konflikty interesów, w tym konflikty interesów o charakterze ekonomicznym czy personalnym. Wynagrodzenie diagnostów nie powinno być zatem bezpośrednio związane z wynikami badań zdatności do ruchu drogowego.
2. odpowiedzialność właściciela (posiadacza DR, użytkownika ) za stan techniczny:
18) Pojazdy użytkowane na drogach publicznych muszą być zdatne do ruchu drogowego w momencie ich eksploatacji. Posiadacz dowodu rejestracyjnego oraz, w stosownych przypadkach, użytkownik pojazdu powinni być odpowiedzialni za utrzymywanie pojazdu w stanie zdatności do ruchu drogowego.
3. dostęp da danych technicznych i regulacyjnych:
17) Na potrzeby kontroli pojazdów, a w szczególności ich elektronicznych podzespołów odpowiadających za bezpieczeństwo, kluczowe znaczenie ma posiadanie dostępu do specyfikacji technicznych każdego pojazdu. W związku z tym producenci pojazdów powinni udostępnić dane potrzebne do sprawdzenia sprawności elementów odpowiadających za bezpieczeństwo i ochronę środowiska.
( o tym nie przeczytałem w żadnym artykule ! )
Reasumując założenia napisał TDT pod siebie. Czytając je widzimy że chcą poprawiać tematy już zapisane w naszych przepis na swoje potrzeby a najważniejszych różnic w ogóle nie poruszyli !
|
|
|