To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE DIAGNOSTÓW SAMOCHODOWYCH
*FORUM DYSKUSYJNE*

Sprawy organizacyjne - Co robi OSDS?

Logen - 2019-01-26, 19:25

blakop napisał/a:
Zresztą z tym katalogiem problem jest taki, że jakby go tak dokładnie go przeanalizować, to kto wie czy większą jego część nie stworzyły osoby nie będące członkami... A nawet jeśli nie większą to z pewnością znaczącą.
Ten problem na pewno trzeba jakoś rozwiązać.

Każdy kij ma dwa końce. Blokując dostęp do tych zawartości, blokujecie również ich rozwój. W tygodniu miałem ciekawego lexusa na badaniu, chciałem zobaczyć czy jest na forum i ewentualnie porobić zdjęcia i dodać... ale aktualnie nawet nie jestem w stanie sprawdzić czy taki pojazd już jest na forum czy go nie ma...

DARIO64 - 2019-01-28, 09:43

Jest Poczekalnia,jeżeli takiego nie ma to pojawi się temat Lexusa z dostępem dla wszystkich zarejestrowanych.
daniel5391 - 2019-01-28, 17:56

[quote="biker100"][

Cytat:
jeżeli mogę postawię tezę, że pokutuje tu jeszce polaryzacja w poglądach i ich wyrażaniu z członkami OSDS-u w początkowym okresie funnkcjonowania naszej organizacji.

Coś w tym jest, ale są jeszcze inne powody.

Cytat:
[quote="daniel5391"]Nie bardzo wiem jaki jest cel działania organizacji?

Cytat:
Danielu, bardzo dobrze rozumiesz, to Twoje słowa:

daniel5391 napisał/a:
...chcecie pomagać diagnostom, tworzyć dla nich lepsze prawo

Jeżeli zadaniem OSDS-u jest chęć pomocy diagnostom, to w jakim celu katalog lokalizacji VIN-ów ma zostać "utajniony"? Albo pomagamy albo udajemy, że pomagamy. Jeżeli "utajnienie" katalogu ma spowodować masowe zapisy diagnostów do OSDS-u to z pewnością tak to nie zdziała. Dla mnie osobiście katalog ten jest wygodny ale dysponuje innymi katalogami, choć by nawet katalogiem DIP, gdzie lokalizacja jest podawana. Są jeszcze fora miłośników danej marki, instrukcje obsługi itp. tak, że ja jak i diagności poradzą sobie bez katalogu OSDS.

Najsmutniejsze jednak jest to, że w coraz większym stopniu jestem zdania, że w tej branży już nie ma czego reformować. Patologia ma się jak najlepiej i właśnie przez ta patologię jestem ciągle na straconej pozycji, bo zawsze znajdzie się ktoś co klepnie, ktoś kto przyjdzie do pracy za najniższą krajową i będzie pracował po 200-250 godzin w miesiącu. Ostatnio pojawiło się ogłoszenie o pracę z zarobkami 3000-6000 zł/mies podjechałem zapytać (choć pracy nie zamierzam zmieniać), to jak oświadczyłem, że chce zarabiać 4000 brutto i po twierdzącej odpowiedzi na pytania czy wystawiam negatywy rozmowa się skończyła po 2 minutach.
Pytanie zatem komu ja mam pomagać? Dla kogo mam poświęcać swój prywatny czas?

ketiw38 - 2019-01-28, 23:40

daniel5391 napisał/a:
Czy to jakaś insynuacja? - Zamykamy?
wiesu - 2019-01-29, 07:46

Wydaje mi się, że Daniel zadał właściwe pytanie na końcu swojej wypowiedzi. Wypowiedzi według mnie jak najbardziej składnej i trafiającej w samo sedno problemu. Właśnie o to chodzi, że OSDS grupuje diagnostów, którzy dostrzegają ten patologiczny stan jaki związany jest z naszym zatrudnieniem i faktem, że nasz zawodowy sukces związany z rzetelnym wykonywaniem zawodu nikomu nie jest w tym kraju potrzebny. Próbujemy na to zwrócić uwagę. Uważam, że najzupełniej słuszną rzeczą jest założenie filtra, przez który nie przejdą ci, którym się nie chce. Mur do sforsowania tak naprawdę jest marnym płotkiem ale trzeba odrobiny wysiłku by znaleźć się po naszej stronie. Wydaje mi się, że dość dobrych uczynków - potrzebne nam są jasne deklaracje. Stanowimy pewne i skonsolidowane grono ludzi i liczymy na to, że tacy ludzie będą do nas dołączali - resztą nie mam zamiaru się martwić. To oczywiście moje prywatne zdanie na temat dlaczego nie powinniśmy mieć otwartej na oścież bramy, tylko furtkę z widoczną kołatką. Kto che ten się przyłączy reszta niech korzysta z innych źródeł lub pomocy "swoich" kolegów.
Mecher - 2019-01-29, 09:17

daniel5391 napisał/a:

Dlatego coraz bardziej przekonuje mnie pomysł, jak to ująłeś "utajnienia" pewnych rzeczy.
Ma być otwarte dla tych, co sam napisałeś, nie stawiają N ?
Czyli chcąc ogólnego dostępu dla wszystkich, tak naprawdę poświęcasz swój prywatny czas pomagając tym, którym niby nie chcesz pomagać. ...

markes30 - 2019-01-29, 12:03

Z wypowiedzi Daniela w różnych tematach jednoznacznie wynika, że wybiera się do pracy w TDT. W tej sytuacji przynależność do stowarzyszenia będzie dla niego przysłowiowym kamieniem u szyi. Dajcie mus pokój, niech idzie własną drogą.
daniel5391 - 2019-01-30, 14:46

markes30 napisał/a:
Z wypowiedzi Daniela w różnych tematach jednoznacznie wynika, że wybiera się do pracy w TDT.

Zbyt daleko idące wnioski.
1.Jak na razie to przekazanie nadzoru nad SKP do TDT nie jest przesądzone a nawet znacznie mniej prawdopodobne jak jeszcze 2 miesiące temu.
2.Nawet gdybym chciał iść do pracy do TDT to szanse na moje zatrudnienie są bardzo minimalne. Było by to możliwe tylko gdyby chciano zatrudniać ludzi znających się na rzeczy a nie znajomych.
3.Na pewno nie chciał bym pracować w nadzorze nad stacjami, bo ja osobiście nie czerpie zadowolenia z karania kogokolwiek.
4. Gdyby miały powstać stacje wzorcowe to jak najbardziej bym się tam widział jako diagnosta, ale z tego pomysłu TDT zdaje się zrezygnował.

ketiw38 napisał/a:

Cały ketiw38, który na każdym kroku dopatruje się w mojej osobie jakiegoś podżegacza lub szpiega jakiegoś wywiadu.
Niestety ale ta podejrzliwość działa zniechęcająco.
markes30 napisał/a:
Dajcie mus pokój, niech idzie własną drogą.

Nie mam żadnej własnej drogi.
Mecher napisał/a:
Czyli chcąc ogólnego dostępu dla wszystkich, tak naprawdę poświęcasz swój prywatny czas pomagając tym, którym niby nie chcesz pomagać.

Pisanie postów to coś innego niż angażowanie się w pisanie czy redagowanie jakichś pism czy analiza stanu prawnego, to zabiera dużo więcej czasu.

Grzegorz Łódź - 2019-01-30, 14:56

daniel5391, wiesz,że na Ciebie liczę :) Nie wiem dlaczego,ale jakiś głos mi podpowiada,że to ten człowiek na odpowiednim stanowisku.
daniel5391 - 2019-01-30, 15:09

Grzegorz Łódź napisał/a:
na odpowiednim stanowisku

Czyli na jakim ;)

Grzegorz Łódź - 2019-01-30, 15:11

Dobrze wiesz co mam na myśli. Wiem,że tylko trochę nieśmiały jesteś.Ale nie wstydź się i do dzieła :)
ketiw38 - 2019-01-31, 09:49

daniel5391 napisał/a:
ketiw38 napisał/a:

Cały ketiw38, który na każdym kroku dopatruje się w mojej osobie jakiegoś podżegacza lub szpiega jakiegoś wywiadu.
Niestety ale ta podejrzliwość działa zniechęcająco.

To nie jest żadna podejżliwość. To jest odpowiedź na to co napisałeś:
daniel5391 napisał/a:

Ja też zadaje sobie to pytanie. Dla kogo mam poświęcać swój prywatny czas. Tak na prawdę po takich wpisach jak twoje uświadamiam sobie, że jak Daniel nie chce do Stowarzyszenia to czy jest sens istnienia jego?
Dlatego napisałem konkretnie do Ciebie - zamykamy Stowarzyszenie?

Nie ma drugiego dna w moim pytaniu. Mam pretensje do Ciebie, bo nie wiem na czym ten opór polega. Jeżeli to moja osoba, zapisz się zostań Prezesem, a ja będę Ciebie wspierał moimi składkami. Żeby było jasne - teraz też je opłacam, jak i cały Zarząd.

wrc69 - 2019-01-31, 13:30

Może ja napiszę?
Stowarzyszony w OSDS
Status w OSDS: członek
Wchodzę na forum a tu same członki...
daniel5391 napisał/a:
3.Na pewno nie chciał bym pracować w nadzorze nad stacjami, bo ja osobiście nie czerpie zadowolenia z karania kogokolwiek.

No nie rób jaj. Jakbyś przyjechał to bym ci kawę postawił z ekspresu Prezesa.

biker100 - 2019-01-31, 13:39

wrc69 napisał/a:
z ekspresu Prezesa.
Waldek to Ty masz ekspres do kawy w Białej Podlaskiej? :-> :-o
wrc69 - 2019-01-31, 13:40

Pudło.