Media - Ekspres Reporteterów z punktu widzenia diagnosty
J Stępień - 2015-09-28, 10:12
Nie wspaniały program, tylko taki w którym jest napis "KOREKTA BADANIA" na wydruku i wtedy może być ten sam numer badania. A tu pojawiły się dwa oryginały o sprzecznej treści i tym samym numerze. Ciekawy jestem co to za wspaniały program, który nie rejestruje korekt?
aboz - 2015-09-28, 10:40
J Stępień napisał/a: | Ciekawy jestem co to za wspaniały program, który nie rejestruje korekt? | Jest pewna różnica pomiędzy zapisem korekt w rejestrze, a zapisem na wydruku zaświadczenia. Pytanie czy którekolwiek rozporządzenie dopuszcza takowy wpis w zaświadczeniu? O ile dobrze pamiętam, jedynym możliwym oznaczeniem dodatkowym, umieszczanym na zaświadczeniu jest "W" przy numerze, oznaczające wtórnik. Mało tego, uważam, że wszystkie egzemplarze zaświadczenia są oryginałami i ich znakowanie pieczątkami "oryginał" i "kopia" jest niewłaściwe.
biker100 - 2015-09-28, 12:12
J Stępień napisał/a: | Ciekawy jestem co to za wspaniały program, który nie rejestruje korekt? | Janie rejestrowanie korekt w programie, a sygnowanie zaświadczeń "korekta badania" jest to kolejna radosna twórczość co więcej niezgodna ze wzorem zaświadczenia. Tak jak pisze aboz, jedyna możliwość zaznaczenia w zaświadczeniu to litera "W". należy również przyznać rację abozowi w twierdzeniu, że:
aboz napisał/a: | Mało tego, uważam, że wszystkie egzemplarze zaświadczenia są oryginałami i ich znakowanie pieczątkami "oryginał" i "kopia" jest niewłaściwe |
jan65 - 2015-09-28, 12:19
biker100 napisał/a: | jedyna możliwość zaznaczenia w zaświadczeniu to litera "W" |
Nie zapominajcie, że "W" wtórnik (wcześniej duplikat) to kolejny egzemplarz dokumentu identycznego, niekorygowanego ,,,
biker100 - 2015-09-28, 12:22
jan65 napisał/a: | Nie zapominajcie, że "W" wtórnik | nie zapominamy, mówimy tylko , iż ustawodawca nie przewidział innych form wystawiania zaświadczenia.
Rocka Rolla - 2015-09-28, 13:30
Wszystko wporzo jest. Można korygować zaświadczenie ile się chce. Nich tam rejestr zapisuje. Natomiast błędem jest, że funkcjonuje kilka oryginałów w jednym czasie, w jednej sprawie. Niestety sam parę razy dopuściłem się takich występków niecnych, że wystawiłem, poprawiłem, modyfikowałem, korygowałem zaświadczenie bo coś tam było źle, nie otrzymując tego oryginalnego oryginału wcześniej. No, tylko nikt tego nie nakamerował jeszcze.
markes30 - 2015-09-28, 14:56
Uważam , że lepszy dopisek korekta choćby odręcznie niż kilka oryginałów tego samego badania o różnej treści.
biker100 - 2015-09-28, 14:59
markes30 napisał/a: | Uważam , że lepszy dopisek korekta choćby odręcznie | markes30 oczywiście ale żeby taki zapis funkcjonował na zaświadczeniu trzeba zmienić jego wzór w rozporządzeniu ... IMHO.
jacdiag - 2015-09-28, 17:32
ketiw38 napisał/a: | markes30 napisał/a: | jest możliwość dodania obok ramki z numerem przypisu korekta. | Oczywiście zgodnie z wzorem, a może informacją techniczną? |
a może rzeczona "ramka z przypisem * " spełnia warunki zapisu
Cytat: | UWAGA:
Na wzorze zaświadczenia dopuszcza się stosowanie w tle znaków firmowych podmiotu prowadzącego stację
kontroli pojazdów z zastrzeżeniem, że barwa znaków i miejsce umieszczenia znaków nie pogorszy czytelności zaświadczenia. |
* = wypis, wtórnik, duplikat, korekta
+ opcjonalnie data wystawienia/wydrukowania
aboz - 2015-09-28, 17:46
jacdiag napisał/a: | a może rzeczona "ramka z przypisem * " spełnia warunki zapisu | Nie, warunek dotyczy Cytat: | Na wzorze zaświadczenia dopuszcza się stosowanie w tle znaków firmowych podmiotu prowadzącego stację kontroli pojazdów z zastrzeżeniem, że barwa znaków i miejsce umieszczenia znaków nie pogorszy czytelności zaświadczenia. |
biker100 - 2015-09-28, 17:52
aboz napisał/a: | warunek dotyczy | tylko i wyłącznie jacdiag napisał/a: | znaków firmowych podmiotu prowadzącego stację
kontroli pojazdów |
jacdiag - 2015-09-28, 17:54
zaświadczenie + znak firmowy + korekta danych
biker100 - 2015-09-28, 17:57
jacdiag napisał/a: | * = wypis, wtórnik, duplikat, korekta |
Objaśnienia do wzoru:
1) Numer zaświadczenia jest identyczny z numerem z rejestru badań technicznych (załącznik nr 8 do rozporządzenia). W przypadku wydania duplikatu zaświadczenia, do wcześniej nadanego numeru zaświadczenia dodaje się „W”, co oznacza „wtórnik”.
Rocka Rolla - 2015-09-28, 18:22
Panowie.
Można postarać się jakoś obejść i stosować te różne oznaczenia własne na marginesie poza wzorem.
Pomijam techniki, czy to ręczną, czy (komputerowo) automatycznie.
Prawda, że na dole kartki coś maczkiem pisze.
jan65 - 2015-09-30, 09:23
jacdiag napisał/a: | zaświadczenie + znak firmowy + korekta danych |
Nie spełniłeś jednak poniższego zapisu;
z zastrzeżeniem, że barwa znaków i miejsce umieszczenia znaków nie pogorszy czytelności zaświadczenia.
|
|
|