Media - Mała tablica rejestracyjna
adam1501 - 2019-02-12, 13:33
Cytat: | na TR zamazał pisakiem flagę EU - jaka usterka pasuje? |
0.1.e
blakop - 2019-02-12, 13:45
Tablice mogą być uważane za dane wrażliwe. Orzecznictwo nie jest tu jednoznaczne.
slawek78 - 2019-02-12, 14:27
adam1501 napisał/a: | 0.1.e |
Racja, jakoś wyobrażałem sobie to jako sytuację powieszenia pompona na tablicy a nie mazaka!
[ Dodano: 2019-02-12, 14:28 ]
Cytat: | Tablice mogą być uważane za dane wrażliwe. Orzecznictwo nie jest tu jednoznaczne. |
Być może, natomiast prawników których pytałem o ten temat mają zdanie jak pisałem. Ale nei ciągnijmy tego bo zaśmieci temat
Rocka Rolla - 2019-02-12, 15:05
slawek78 napisał/a: | Ale nei ciągnijmy tego bo zaśmieci temat |
- Jasne! Bo i tak jest o włączniku świateł przeciwmgłowych!
daniel5391 - 2019-02-12, 15:12
Za zamazaną flagę proponuję 0.1.b) Brakujące elementy numeru rejestracyjnego lub tablica nieczytelna.
blakop - 2019-02-12, 16:46
Wszystko zależy od tego czy po podanych danych bez nakładu większych środków można ustalić tożsamość. Tu są diagności z dostępem do cepa, więc ustalenie właściciela po numerze jest stosunkowo łatwe, dlatego są to dane wrażliwe. Zmień prawników
cezary - 2019-02-12, 16:54
blakop napisał/a: | dlatego są to dane wrażliwe. |
no chyba niekoniecznie wedle ostatnich orzeczeń sądu, a tu do poczytania
https://www.prawo.pl/praw...wsa,352140.html
Grzegorz Łódź - 2019-02-12, 20:05
TU PISZEMY O ZMNIEJSZONYCH TABLICACH REJESTRACYJNYCH
Temat został otworzony i połączone inne posty z różnych tematów.
Piszmy na temat w odpowiednich tematach.
wiesu - 2019-02-12, 22:16
Pojazdy wywożące śmieci popularnie zwane śmieciarkami maja TR w równie dzikich miejscach poumieszczane, więc ten pojazd z podnośnikiem koszowym i umieszczoną tak tablicą mnie nie dziwi. Choć w sumie jeśli na koszu zamontowano by tablicę z jej oświetleniem i dodatkowo światła, których widoczność przez ten element pojazdu jest utrudniona to byłbym znacznie bardziej usatysfakcjonowany. Ten kosz trudno potraktować jako ładunek ale jakiegoś oznaczenia mi jednak brakuje. Nie rzucę się do przepisów by szukać zaraz co tu nie gra i dlaczego - podstawowa SKP degeneruje mnie jako diagnostę. Ale taki pierwszy z brzegu przykład jako argument do tezy jak powinno być.
Odnośnie KIA - na zdjęciu widać lampki służące do podświetlenia TR, więc może w przypadku wątpliwości, gdzie tablica ma być to użyć lokalizacji tych lampek jako wskazówki?
Rocka Rolla - 2019-02-15, 09:39
Poprzyglądałem się samochodom z zamontowaną platformą i tam też jest tablica przeniesiona z miejsca "fabrycznego" na belkę konstrukcyjną windy. Podobnie jak na focie. Podnośnik jest integralną częścią samochodu z gotową powierzchnią pod tylna tablicę.
Natomiast zastanawia mnie, gdzie jest granica malowania tych skośnych biało-czerwonych pasów. Tylko czekać kiedy całe budy będą w taką zebrę wypacykowane.
slawek78 - 2019-02-15, 14:00
Takie moje tylko spostrzeżenie. Na zdjęcie pokazanym przez wiesiu ta konstrukcja być oże (nie wiem) dostała jakąś homologacje na ten koszyk. Być może były jakieś badania i być może ten koszyk jest do tego przystosowany. Zobacz na koszu są światła z miejscem na tablice. Natomiast to co jak znalazłem to prawdopodobnie jakaś garażowa robota. W ogóle nie ma podświetlenia TR, nie znalazłem numerów UDT.
Pytanie: czy jeśli mamy podejrzenie że producent pojazdu nie dopuszcza takiej przeróbki a ona została kiedyś zaklepana, mamy prawo się przyczepić? Jaką mamy pewność że po podniesieniu kosza i wysunięciu go w prawo lub w lewo całość sie nie przechyli i nie przewróci. Brak jest podpór takich jak w typowych podnośnikach.
Jakis czas temu słyszem że w Bydgoskim był klopot z przeróbkami pojazdu siodłowego na pomoc drogową -holownik. Zmiany konstrukcyjne przechodziło, a producent nie dopuszczał nawet myśli o przeróbkach - hamulce, naciski. Co wtedy?
Rocka Rolla - 2019-02-15, 15:54
Żadnych numerów UDT na urządzeniu nie trzeba mieć. Na urządzeniu ma być tabliczka znamionowa, a w protokole/decyzji dane tego sprzętu. No sorry, ale jak nikt tego kosza pod dozór nie zgłosił, to nie ma po co na stację wjeżdżać. A nad tablicą jakaś lampka chyba jest, co nie. Z kolei producenci maja to do siebie, że zalecają tylko to, co sami uznają za słuszne. I nie ważne czy chodzi o zmianę położenie kiery w samochodzie, czy stosowany olej.
ketiw38 - 2019-02-15, 16:07
slawek78 napisał/a: | Jaką mamy pewność że po podniesieniu kosza i wysunięciu go w prawo lub w lewo całość sie nie przechyli i nie przewróci. Brak jest podpór takich jak w typowych podnośnikach. | To nie jest nasz problem. Naszym problemem jest czy ma UDT.
Rocka Rolla - 2019-02-21, 15:41
Za to mim problemem dalej są tablice małe. Tu, w załączniku podkładka pod normalną blachę. Ale co robić jak sobie ktoś pokupi podkładki pod tabliczki małe? To całe miejsce, tak ładnie w warunkach rozpisane, to najczęściej kawałek przepłaszczenia na tyle samochodu i nic ponadto...
wiesu - 2019-02-23, 01:21
Przepis dotyczy miejsca konstrukcyjnie przewidzianego. Na zdjęciu jest jak sądzę przód pojazdu, a opis miejsca konstrukcyjnie przewidzianego nie dotyczy przodu. Dla ułatwienia skupmy się tylko na tej stronie pojazdu, po której to stronie tablica musi posiadać oświetlenie.
Nasz nadzór ma jednoznaczne stanowisko - tablica umieszczona z tyłu musi pasować do miejsca konstrukcyjnie na nią przygotowanego, a z przodu może być tylko tablica jednorzędowa. Jeśli z tyłu użytkownik ma tablicę powyginaną w celu zmieszczenia jej w mniejszym miejscu to powinien wystąpić o tablicę zmniejszoną. Nie przypominam sobie abym dał kiedykolwiek autku z pogięta tablicą pozytywa więc nie grozi mi problem odpowiadania na pytanie - 5 lat było dobrze, a teraz panu przeszkadza? To znaczy tego rodzaju pytania padają w innych kwestiach ale odpowiadam, że nie widzę powodu aby poprzedni diagności poświadczali nieprawdę więc wtedy na badaniach musiało być OK i najlepiej będzie jak wróci pan tam gdzie był i wyjaśnia to z nimi.
|
|
|