Media - Mała tablica rejestracyjna
Anonymous - 2018-10-23, 13:51
Cytat: | a) nie więcej niż o 30° |
Odchylenie 45°
Grzegorz Łódź - 2018-10-23, 15:10
Jarolud napisał/a: | Odchylenie |
Jaki wpływ na to ma wielkość tablic? (mowa o standardowych i "zmniejszonych")
Anonymous - 2018-10-23, 15:32
Obie mogą być odchylone ponad wymaganie przepisu.
Grzegorz Łódź - 2018-10-23, 15:41
Cieszę się ,że na trzeciej stronie doszedłeś do takiego wniosku.
To teraz specjalnie dla Ciebie o to co pytałem w pierwszym poście tego tematu:
""Jak potwierdziłem w jednej z warszawskich stacji kontroli pojazdu, stosowanie zmniejszonych tablic, jeśli auto nie jest przystosowane do nich konstrukcyjnie, jest podstawą do wystawienia negatywnej oceny."
Czy rzeczywiście jest podstawa do takiego stwierdzenia. Jeśli tak to jaka i jaka usterka?
Czy wiesz już o co pytam?
wiesu - 2018-10-23, 15:52
§ 27. 1. Tablice rejestracyjne ze względu na rozmiary dzielą się na:
1) samochodowe:
a) jednorzędowe i dwurzędowe – do oznaczania wszystkich rodzajów pojazdów, z wyjątkiem motocykli, ciągników
rolniczych, motorowerów i pojazdów rodzaju „samochodowy inny” (kategorii L6e i L7e),
b) jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca
konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, z wyłączeniem motocykli, ciągników rolniczych,
pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i pojazdów rodzaju „samochodowy
inny”;
Chociażby z tego powodu można uznać, że tablice zmniejszone mogą być stosowane tylko zgodnie z podziałem jaki zadekretował ustawodawca.
Dlaczego negatyw? bo ustawodawca przewidział tablice zmniejszone do oznaczania pojazdów ze zmniejszonymi wymiarami miejsca przeznaczonymi na TR a nie wszystkich jak komu się wydaje.
Daję negatywa w pojazdach z dwurzędówką z przodu jeśli miejsce z tyłu jest przeznaczone pod tablicę podłużną.
§ 35.
4. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę rejestracyjną samochodową jednorzędową, z wyjątkiem pojazdów,
o których mowa w ust. 2 i 3.
Grzegorz Łódź - 2018-10-23, 15:55
wiesu napisał/a: | że tablice zmniejszone mogą być stosowane tylko zgodnie z podziałem jaki zadekretował ustawodawca. |
Może zacytujesz ten przepis z naciskiem na TYLKO.
Wyłączenia są takie:"motocykli, ciągników rolniczych,
pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i pojazdów rodzaju „samochodowy
inny”;
[ Dodano: 2018-10-23, 16:01 ]
wiesu napisał/a: | Chociażby z tego powodu można uznać |
Jaka usterka? Konkretnie
biker100 - 2018-10-23, 16:06
Grzegorz Łódź napisał/a: | Jaka usterka? Konkretnie |
poz.776
Uwagi:
1.
2. Wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności.
wiesu napisał/a: | b) jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca
konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, z wyłączeniem motocykli, ciągników rolniczych, pojazdów wolnobieżnych wchodzących w skład kolejki turystycznej i pojazdów rodzaju „samochodowy
inny”;
Chociażby z tego powodu można uznać, że tablice zmniejszone mogą być stosowane tylko zgodnie z podziałem jaki zadekretował ustawodawca. |
Anonymous - 2018-10-23, 16:06
Grzegorz Łódź napisał/a: | Czy wiesz już o co pytam? | wiedziałem i wtedy . Odp taka jak wtedy. jeśli auto nie jest przystosowane do nich konstrukcyjnie Nie o tablice chodzi tylko przystosowanie do nich konstrukcji pojazdu. Jak mam na duże TR pole TR to nie mogę małych TR tam założyć, stąd N.
wiesu - 2018-10-23, 16:15
Grzegorz Łódź napisał/a: | wiesu napisał/a: | że tablice zmniejszone mogą być stosowane tylko zgodnie z podziałem jaki zadekretował ustawodawca. |
Może zacytujesz ten przepis z naciskiem na TYLKO.
Wyłączenia są takie:"motocykli, ciągników rolniczych,
inny”;
[ Dodano: 2018-10-23, 16:01 ]
wiesu napisał/a: | Chociażby z tego powodu można uznać |
Jaka usterka? Konkretnie |
po co mam naciskać na tylko skoro wyraźnie jest napisane do oznaczania jakich pojazdów mają te tablice służyć. Czyli do oznaczania tylko takich jest więc i nacisk na TYLKO w moim komentarzu.
Grzegorz Łódź - 2018-10-23, 16:18
Jarolud napisał/a: | Jak mam na duże TR pole TR to nie mogę małych TR tam założyć, |
I właśnie na to poszukuję konkretnego przepisu.
No to jak- tak jak pisałem wcześniej-nie najwyższy czas zmienić rozporządzenie?
Anonymous - 2018-10-23, 16:24
Grzegorz Łódź napisał/a: | I właśnie na to poszukuję konkretnego przepisu. | Usterka wskazana TR nie pasuje do pola TR Grzegorz Łódź napisał/a: | nie najwyższy czas zmienić rozporządzenie? | Jak miałby zapis tego paragrafu wyglądać ?
[ Dodano: 2018-10-23, 16:26 ]
Jak mam małe TR a pole TR duże to nie mogę małych TR tam założyć, stąd N.
Grzegorz Łódź - 2018-10-23, 16:33
Jarolud napisał/a: | Jak miałby zapis tego paragrafu wyglądać ? |
Np poprawić ten zapis na:
b) jednorzędowe zmniejszone – przeznaczone wyłącznie do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca
konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, z wyłączeniem motocykli, ciągników rolniczych,
inny”;
W poz 776 dodać odpowiednią usterkę np. TR niezgodne w wymaganiami rozporządzenia o rej.poj.
Chyba nie jest to takie trudne.
Anonymous - 2018-10-23, 16:35
Grzegorz Łódź napisał/a: | TR niezgodne w wymaganiami rozporządzenia o rej.poj. | Małe TR są legalizowane i dopuszczone do użycia i o ile pole pod TR jest do tego konstrukcyjnie przeznaczone jest P. Grzegorz Łódź napisał/a: | Chyba nie jest to takie trudne. | Mam łatwiejsze rozwiązanie , tak jak jest jest ok.
[ Dodano: 2018-10-23, 16:37 ]
wiesu napisał/a: | b) jednorzędowe zmniejszone – do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca
konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, |
Grzegorz Łódź napisał/a: | jednorzędowe zmniejszone – przeznaczone wyłącznie do oznaczania pojazdów silnikowych posiadających zmniejszone wymiary miejsca
konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej, |
To to samo jest.
Grzegorz Łódź - 2018-10-23, 16:38
Jarolud napisał/a: | tak jak jest jest ok. |
Od dziś to moje motto
cezary - 2018-10-23, 16:40
biker100 napisał/a: | poz.776
Uwagi:
1.
2. Wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności. |
tylko czy ten zapis spowoduje pojawienie się N w cepiku? (nie próbowałem więc nie wiem, dlatego pytam), ograniczenie, czy dostosowania programowe "wołają" o konkretny kod usterki, czy powyższe ma jakiś kod?
|
|
|